A qui se li acut fer una Festa Major Alternativa?

Fer festes majors alternatives a la Festa Major oficial, i que a més a més siguin autogestionades, està de moda. Manresa, Sant Cugat, Sants, Gràcia, Cardedeu, Sabadell… i Caldes, que sinó no n’estaríem parlant. Però per què cada vegada que és Festa Major hi ha gent que s’organitza i enlloc de passar-se tota la festa major beguts (que també) es dediquen a organitzar actes paral·lels als de l’Ajuntament? Quina mandra, no?

Què mou aquesta gent a assumir tota aquesta feina? Vull dir, ei, que no és poca cosa. S’ha d’omplir un programa de matí a matinada, i l’endemà, més. I l’endemà, més. I ho fan un any, però hagi anat com hagi anat, l’any següent en parlen i hi tornen. No us sembla que si només fos perquè “volen muntar els seus propis actes perquè els de l’Ajuntament no els agraden” se’ls acabarien les ganes més aviat? Hi ha d’haver alguna cosa més.

Ho fan perquè la seva visió de la Festa Major (i de la resta de coses del món, segurament) xoca amb la visió oficial i la de tota la vida. Des de l’objectiu de la festa al pressupost, passant per la implicació d’entitats i la programació. Tot. Que és molt fàcil queixar-se, però fer-hi alguna cosa ja costa més. Penso que cal parar a escoltar un grup de gent que passa de dir que quelcom no li agrada a buscar alternatives perquè això no torni a passar.

Un exemple. Quin és el model de participació de l’Ajuntament? Fer una enquesta per Internet per decidir els grups que han de tocar i que t’hi voti el 0,1% de la gent del poble. Això es va fer fa un parell d’anys. Bravo! Aquest any han volgut fer una “Festa Major Jove”, amb un espai on “el jovent de Caldes” decidia la programació. Les cometes parlen per si soles... i els resultats també.

Eh, i perquè a la Festa Major Autogestionada fan política. Sí, sí, política en Festa Major. A qui no li sembli bé, a qui li molesti, ja té dues feines. Un altre dia, si convé, parlarem de per què tot és política. Ara no em va bé, que els capos em van demanar que parlés de la Festa Major de Caldes i aquest cop els faré cas. Al que anàvem: La Festa Major és com la independència, cal omplir-la de contingut. Buida serveix per a menys, o per res. Però d’això també en parlarem un altre dia.

Edicions locals