El Procés, els bous i les esquelles

El Procés ja ha arribat, El Procés ja és aquí. És per tot arreu. Parlis del que parlis, acaba sortint El Procés. Així, en majúscules. El Procés. La gent té més ganes d’anar al Camp Nou a cridar i-inde-independència al minut 17.14 que no pas de veure el partit (perquè juguen de pena).

I què passa quan no segueixes el cànon del bon independentista? Què passa quan no tens una estelada d’avatar al Facebook, quan no ets fan d'“Un milió de catalans per la independència” i no et lleves cada dia emocionat per si han acabat la Gigafoto? Aleshores arriba l’esperat moment de repartir carnets:
“Estàs posant traves al Procés”. “Estàs posant pals a les rodes”. “Hem d’anar tots a una”. “Els catalans no sabem anar mai junts”. “Dius el mateix que Ciutadans”. De veritat, la manera més intel·ligent d’aconseguir que indecisos acabin votant per la independència no és acusar-los de botiflers i traïdors cada cop que no diuen el que voleu sentir.

A més, és que ho va dir Salvador Seguí el 1919 a l’Ateneu de Madrid i hi estem caient de quatre potes. Va dir que si algun dia es parlés seriosament de la independència de Catalunya, qui hi posaria pegues serien, cito, els capitalistes de la Lliga Regionalista i de Fomento Nacional del Trabajo. Si voleu traduir-ho a dia d’avui, recordeu que Fèlix Millet (una abraçada molt, molt forta des d’aquí) deia que “som 400 famílies, però sempre som les mateixes”. I el braç polític de les 400 famílies és Convergència i Unió. El braç armat són els Mossos, però ja en parlarem un altre dia.

Parlant en plata: si no vigilem, ens trobarem amb una Convergència (i Unió) que donarà les gràcies per qualsevol salvavides que li llanci l’estat espanyol. Ens deixarà a l’estacada, amb el cul a l’aire, es penjarà la medalla, i quedareu (quedarem) amb cara d’idiotes per anys. Així que si us plau, si us plau: si hem d’exigir, exigim al govern, fiscalitzem a qui mana, condicionem a qui té poder i diners. Que a alguns els donem carta blanca i a d’altres no els en deixem passar una.

Ja n’hi ha prou de dir que tenim molta, molta pressa i tota la resta de metàfores suades. Si tenim tanta pressa, al final ens entrebancarem i ens fotran bous i esquelles entremig.

(Demano disculpes a qui s’hagi sentit comprensiblement ofès per haver citat a Salvador Seguí i Fèlix Millet en el mateix paràgraf).

Edicions locals