Els catalans som diferents

En moltes ocasions m'he sentit dir que els catalans som diferents, estranys... ho puc acceptar, sóc català. Ara bé, en què som diferents? Intentem fer les coses a la nostra manera, reflexionar-­les i fer-les tal com les pensem. Som com som i mirem de fer les coses el millor que sabem i a la nostra manera.

Al llarg dels anys he pogut veure com cada país és com és, diferent dels altres. En un extrem, hi trobem els japonesos, són molt diferents dels xinesos i de nosaltres, però són pitjors? No, només són diferents. Si mirem més a prop, els anglesos també són d’una altra manera, ja no diguem els alemanys, suecs, etc. Si mirem els belgues, ens trobem que els valons i els flamencs no s’assemblen de res i no són ni millors ni pitjors que els castellans i els catalans, són diferent, sí molt, entre ells i de nosaltres.

Jo, essent català, em trobo còmode, tal com voldria ser i a la vegada, em trobo molt bé amb la resta de catalans. Els catalans me’ls sento germans i no em passa el mateix amb les altres nacionalitats. És cert que hi ha països on m’hi trobo millor amb les persones que en d’altres, diria que les entenc millor. Posaria com exemple els Estats Units i Taiwan. Són dos països on m’hi trobo com a casa. Fins hi tot amb les lleis que fan els respectius Parlaments i amb la manera de manar que tenen els respectius Governs. Sempre hi pot haver punts de discrepància, però amb Espanya encara en tinc més, em costen més d’entendre.

Per mi ser català no és ser espanyol, ni francès, ni xinés; és ser català i prou. És per això que quan em diuen que els catalans som diferents em surt un: i què? no som pitjors, oi?
Això s’ha d’entendre. Jo entenc els que se senten americans i els que se senten espanyols i tots els altres. L’única cosa que vull és que em reconeguin la meva catalanitat i respectin la meva manera de ser.

A vegades penso en perquè els millors plàtans són de Canàries, les millors taronges són de València, les dones que més m’estimen són les catalanes i més coses per l’estil. Això ve donat per la terra : el paisatge, el clima, la llengua... crea els sentiments i forma un conjunt que em fa... ser català!

Edicions locals