Un nou 1 d'octubre

Portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Granollers

Aquest dimarts, 1 d’octubre, hem celebrat els 2 anys d’aquell primer d’octubre de 2017, un dia en el que vam demostrar que era possible, des de la fermesa, el treball compartit i la determinació, plantar cara a l’Estat Espanyol i defensar el nostre dret a votar, el dret a decidir el futur del nostre país.

I ho vam fer malgrat l’amenaça, l’agressió física, la violència institucional i, en definitiva, malgrat totes les eines, les armes i la repressió que l’Estat va fer servir per evitar l’inevitable, que votéssim. Que exercíssim el dret més bàsic sobre el que es construeix qualsevol democràcia, el vot i el dret a decidir, lliurament, com a ciutadania activa i responsable, el nostre futur.

Han passat 2 anys ja i la repressió continua, amb líders socials i bona part del Govern legítimament escollit a les urnes el 27 de setembre de 2015 a la presó o l’exili. Tot un govern escapçat i acusat d’un suposat cop d’estat, d’un aixecament intolerable. La unitat d’Espanya, sempre per davant de tot.

Gairebé 2 anys després d’aquell 1 d’octubre, el passat 23 de setembre vam viure una operació policial a Mollet del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Sabadell, Cerdanyola, Santa Perpètua de Mogoda i a Sant Pere i Sant Vicenç de Torelló contra persones membres del moviment independentista, les quals l'Audiència Nacional espanyola acusa de presumpte terrorisme, rebel·lió i sedició. Van entrar de matinada a les cases, mentre dormien, trencant portes, amenaçant la família, pares grans i fills petits. I tot això en base a suposades sospites, fent detencions construïdes sobre hipòtesis futuribles, i com a prevenció de suposats delictes...tot plegat en condicional, perquè sembla ser que la presumpció d’innocència en aquests casos, de cop, desapareix. Per si un cas, tots tancats, a la capital del Reino, per marcar territori. Ara mateix, doncs, tenim set persones més preses. Lluny dels seus.

Aquesta nova onada repressiva, tal i com ja ho va ser el 20-S d'ara fa dos anys, com ho són totes les amenaces i el soroll mediàtic al que ens tenen acostumats, només busca generar un clima d’avís a les portes de la sentència pel 1-O, i és un nou intent de construir un relat, inexistent, de violència per lligar l’independentisme amb el terrorisme.

Volen criminalitzar idees polítiques legítimes que comparteixen amplis sectors de la societat catalana. No volen entendre, ni deixar que s’entengui, que l'independentisme i el dret a decidir és un projecte cívic, pacífic i no violent, legítim políticament i avalat a les urnes de forma reiterada.

Aquest 1 d’octubre de 2019 no només posem en valor tot el que va suposar el que vam fer fa 2 anys, plantem cara i ens reafirmem com a poble. Ens volem mantenir alçats, treballant conjuntament, cadascú des de les seves posicions però compartint l’objectiu final, on volem anar. Volem guanyar i construir el nostre futur, de forma democràtica, activa i participativa. Perquè defensem la llibertat, la defensa de drets socials i drets civils, perquè defensem, en definitiva, el dret a poder ser persones lliures dins d’un país lliure.

Edicions locals