Bon Nadal i Fes-te l’Estiu

Regidora del grup municipal d'ERC-AM a l'Ajuntament de Granollers

“Les dificultats de conciliació de la nostra vida laboral amb l’atenció dels nostres fills i filles ens obliga a pensar fórmules que garanteixin serveis de qualitat pensats per satisfer aquesta necessitat. Els casals d’estiu neixen amb aquest objectiu [...]”. Amb aquesta explicació tan correcta i lingüísticament acurada, l’Ajuntament de Granollers encapçala l’apartat de casals d’estiu al web corporatiu.

Una explicació llaminera que a la pràctica deixar molt a desitjar, ja que, si us pareu a analitzar l’evolució de les campanyes d’estiu, trobareu mancances que, des de fa 14 anys, s’estan perpetuant. Mancances que situen l'Ajuntament de Granollers, cap i casal del Vallès Oriental, en un dels municipis on l’oferta d’estiu és més precària i insuficient. En aquesta línia, la conciliació familiar entesa per l’Ajuntament de Granollers es limita a oferir uns casals públics només per a 4 de les 11 setmanes festives que tenen els infants durant l’estiu i, generalment, de 9 del matí a 1 del migdia.

La manca d’iniciatives innovadores i de directrius polítiques determinants fa que l’equip de govern ofereixi les quinzenes tancades i invariables, sense poder participar en diverses activitats, per facilitar la gestió de l’empresa contractada i perquè el sistema informàtic no permet duplicitats. Només si les famílies insisteixen molt es podran inscriure en activitats diferents. Amb tot, l’equip de govern tampoc aplica millores qualitatives perquè com que no disposen de dades contrastables d’anys anteriors no avaluen les pròpies polítiques implantades. La conseqüència inevitable de tot això és que, per conciliar i ampliar l’oferta educativa que proporcionem a les nostres criatures, hem de recórrer, per un import d’entre 1.000 o 2.000 euros per criatura, a l’oferta privada, ja que la municipal és insuficient o inexistent, fins i tot, en el cas del Nadal i Setmana Santa.

Un casal d’estiu que només dura d’entre 2 a 4 setmanes i amb escassa franja horària, deixa molt a desitjar pel que fa a les aspiracions de conciliació de la majoria de les famílies de la ciutat. Si teniu criatures sabreu com d’important és tenir un cercle o xarxa social (amics o familiars) que es facin càrrec dels vostres fills i filles mentre treballeu. Qui no disposa d’aquesta xarxa ha de recórrer inevitablement a cangurs o casals d’estiu, inclús les dues coses alhora. Si a això li sumem que Granollers fa temps s’ha convertit en una ciutat on la mobilitat laboral és elevada i les famílies molt diverses, les necessitats de conciliació cada vegada són més grans i variades.

Així doncs, com a Ajuntament tenim per endavant un repte molt important que és el de repensar el model d’oferta d’estiu perquè respongui realment a les necessitats de conciliació de les famílies i que s’estructuri sobre la base d’una gestió pública responsable. Nosaltres, conscients de les limitacions de ser a l'oposició amb un govern que ostenta majoria absoluta, seguirem treballant per millorar i estendre l’oferta pública municipal, perquè creiem en els serveis públics com un dret inherent a tots els granollerins i granollerines.

És cert que encara falta molt per l’estiu, de fet estem tot just a les portes d’unes festes de Nadal on també sovint tendim a deixar-nos emportar per l’entorn i gastar més del compte i durant el qual moltes famílies també tenim la necessitat de conciliar, ja que no tothom té les mateixes vacances que els nostres fills i filles.

Nadal, estiu, setmana santa, són moments que ens fan pensar que cal començar a treballar seriosament en repensar quina oferta lúdica oferim, com podem fomentar la conciliació laboral i personal i com, des de l’Administració, podem ser capaços de tirar endavant una oferta pública realment atractiva.

Que la il·lusió d’aquests dies i les ganes de canvi no us apartin de la realitat, per prevenció, estimats conciutadans amb criatures, no gasteu molts diners durant les festes de Nadal que d'aquí a 4 mesos haureu d’inscriure la canalla, molt probablement, a l’oferta d’estiu privada.

Bon Nadal i bon estiu.

Edicions locals