Futbol, democràcia i antifeixisme

Estudiant de Ciències Polítiques

Els aficionats del Rayo Vallecano són uns radicals, fomenten l'odi en el camp, Vallecas és una plaça ingovernable, hem d'acabar amb els radicals en el futbol. Són 4 gats, se'ls ha de fer fora dels estadis.

Aquest és el discurs que hem escoltat els darrers dies per part del president de la Lliga de Futbol Professional, per part de la majoria de mitjans de comunicació i de la classe política. No tenim clar si el futbolista és Nazi, ell tan sols defensa al seu País, ha donat ajuda a persones refugiades pel conflicte Ucraïnès.

I així de sobte, sense fer saltar cap alarma, veiem un blanqueig de manual al feixisme. Zozulya el jugador de l'Albacete, va ser el focus d'aquests insults, tothom que hagi gratat una mica en les proves sobre la seva culpabilitat o no, ha arribat a una conclusió senzilla, és evident que té vincles amb l'Extrema Dreta Ucraïnesa i una Extrema Dreta que no es mostra camuflada com podem veure en el sud d'Europa, sinó que reivindica obertament els principis del Nacional Socialisme.

Analitzat aquest punt, que al meu entendre no genera conflicte si s'ha volgut fer una anàlisi de rigor sobre el cas, queden dues preguntes obertes en l'aire, si és legítim insultar i ser intolerant amb algú que demostra una ideologia feixista i quines són les conseqüències de tenir una bona part de l'opinió pública defensant a aquest futbolista.

En primer lloc, crec que ens fem un feble favor si analitzem l'acció de Bukaneros per les desqualificacions en els càntics, el van insultar, és cert, però realment aquest és el punt de conflicte? Al meu entendre no. Bukaneros, és un col·lectiu d'animació què reivindica un futbol obrer i en contra de qualsevol mena de discriminació, són conegudes la seva col·laboració en contra dels desnonaments. És a dir, podem dubtar de la certesa de l'afirmació, però Bukaneros considera que els seus actes durant el dia del partit formen part de "l'organització obrera en contra del feixisme". I la pregunta és la següent, com la societat ha de combatre o donar respostes a ideologies que fomenten la intolerància i la discriminació? És intolerància ser intolerant amb qui és intolerant de base? Ens convertim en intolerants o és l'eina de defensa contra la intolerància? Aquestes són preguntes complexes, sobre les que com ha societat hauríem d'aprofundir. La presència dels discursos d'odi i intolerància estan creixent i no existeix una estratègia social que abordi aquesta problemàtica.

Per altra banda, hem vist una estratègia de blanqueig, per a persones que es consideren demòcrates i que de ben segur la majoria ho deuen ser. Com podem construir una societat democràtica amb una part que adopta aquestes posicions davant aquests fets? Doncs unint i articulant una posició clara, antifeixisme i democràcia han de ser sinònims innegociables. I per altra banda no podem centrar el focus del debat en la conveniència o no de la forma en la qual alguns decideixen denunciar a aquests fets. El problema no el tenim en si els insults de Bukaneros van ser correctes o no, el problema en què Zozulia demostri posicions feixistes.

Edicions locals