La convivència és impossible sense llibertat

Escriptor. Ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental

Llegint el llibre L’Eclesiàstic m’ha captivat l’atenció aquesta frase: “Estimar la saviesa és estimar la vida: els qui de bon matí es lleven per cercar-la seran omplerts de joia”. L’assoliment de la joia en la convivència palesa l’exercici de la llibertat de la mà de la saviesa. Una convivència convulsa sota els efectes de l’egoisme denuncia la realitat d’una vida dedicada a desestabilitzar la humanitat. I dissortadament el pa de cada dia alimenta l’odi i provoca enemistats. És el panorama de la política espanyola i mundial del segle XXI. I la conclusió és clara i neta, mancança de saviesa.

No es pot negar que vivim avenços extraordinaris gràcies a la ciència. La ciència és coneixement i la seva recerca i la saviesa raona els coneixements i la seva validesa per a la vida. I la imatge de la humanitat és la resposta negativa, la vida no és joia de convivència. Tot fent una ullada a la història de la humanitat descobrirem la causa de la malaltia, perquè la humanitat està malalta. La responsabilitat de la convivència rau per voluntat humana en la política. Com responen les persones polítiques a l’objectiu de la pau? Armant-se per la guerra. Una cruel negació de la llibertat.

La democràcia del segle XXI, que en aparença és un avenç important, els partits polítics li donen una imatge negativa començant per negar la llibertat de pensament. I es contradiuen perquè a la vegada que són lliures per tenir les seves pròpies idees neguen el dret d’altri de manifestar-se intentant imposar les del partit.I la convivència esdevé la contradicció de la llibertat. La causa de tot, negar el dret a ser lliure amb mancança greu de respecte a l’ésser humà tractant-lo com un objecte sense drets. Només cal escoltar, observar i treure’n conclusions.

La convivència entre els partits polítics espanyols és la negació de la saviesa negant el dret dels altres a raonar les idees. Sincerament el panorama espanyol des de la política és una amenaça de guerra contra els drets humans. Una evidència el procés contra Catalunya. La presència de l’acusació és bàsica en la meva filosofia amb la imatge d’estar-hi d’acord la justícia. Sincerament, no se cerca la saviesa de bon matí.

Edicions locals