Des de Granollers, construïm diversitat i igualtat!

Portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Granollers

Secretari de Política Municipal i LGTBI+ d'ERC Granollers

Aquest passat dilluns, 28 de juny, vam celebrar el Dia Internacional de l'Orgull i l'Alliberament LGTBI+, reivindicant una lluita que va emergir de forma organitzada ara fa 52 anys als Estats Units. Només set anys més tard, a Barcelona, es veia la primera manifestació de tot l’Estat espanyol del moviment pels drets i llibertats d’aquest col·lectiu.

Aquest 28 de juny ha estat marcat, sens dubte, per les recents agressions homòfobes que persegueixen el col·lectiu. Sense anar més lluny, l’últim cap de setmana de maig va haver-n’hi sis a la ciutat de Barcelona. Només al primer trimestre de 2021 s’han presentat 30 denúncies a Catalunya per aquest motiu, però hi ha moltes més agressions que no es fan arribar a instàncies policials. L’observatori contra l’homofòbia ha advertit, també, que el mes de juliol podria haver-hi un repunt de la violència contra el col·lectiu LGTBI+, en tant que torna a haver-hi una activitat d’oci i de carrer més normalitzada que la que hi havia fins ara. Tot, en un context on els discursos d’odi, homòfobs i trànsfobs, es troben en un moment d’auge preocupant.

Des d’ERC Granollers, creiem que les institucions públiques han de prioritzar la lluita pels drets i llibertats LGTBI+ més que mai. Amb declaracions i visibilitat, sí, però també amb recursos econòmics. A escala local, la defensa dels drets LGTBI+ no ha ocupat mai un lloc destacat dins l’agenda política del govern del PSC: Un exemple que ho il·lustra és que, al protocol d’abordatge contra les violències masclistes de l’Ajuntament, un document de 165 pàgines, només apareix 3 vegades mencionat el col·lectiu LGTBI+ o tan sols una la paraula “homofòbia”. De la mateixa manera, el primer pla per la diversitat sexual i de gènere, on ja sí que es posa el focus en la necessitat de generar polítiques públiques d’aquest àmbit a la ciutat, no es va aprovar fins al juliol del 2020, ara tot just fa un any. Accions com penjar la bandera LGTBI+ del balcó el 28 de juny han estat desestimades amb excuses de caràcter legal i pràcticament no s’impulsen des del govern accions per visibilitzar la diversitat sexual i de gènere, o contra l’homofòbia i les agressions homòfobes. Només la pressió i la feina de les associacions i el món civil han forçat al govern del PSC a moure’s i fer algun gest, tal com s’ha vist aquests últims dies amb les benvingudes accions del grup Trenquem Armaris.

És també alarmant constatar que sembla que el PSC de Granollers no se sent còmode defensant els drets de tot el col·lectiu LGTBI+. Sense anar més lluny, el 30 de març el govern de Granollers va tombar una moció d’ERC en reconeixement dels drets de les persones trans, que també donava suport a la llei trans estatal impulsada per un govern liderat pel PSOE. També ens trobem pals a les rodes cada vegada que volem tirar endavant iniciatives que mencionen, dins de l’amplitud i diversitat del col·lectiu LGTBI+, a les persones trans. És inadmissible que alguns posicionaments d’un partit autoanomenat progressista s’acostin tan perillosament als de l’extrema dreta.

La conquesta de la llibertat sexual, la igualtat i la diversitat de gènere és una lluita transversal que afecta a tothom, i hem de construir-ne i reforçar els fonaments des del món local. És per això que cal que a Granollers es posin en el focus de l’acció política les polítiques de diversitat sexual i de gènere, així com es respongui de forma contundent a les agressions homòfobes que pugui haver-hi, tenint en compte tot el col·lectiu LGTBI+ i sense deixar-ne ningú exclòs.

Núria Maynou Hernández és cap de l’oposició i portaveu d’ERC a l’ajuntament de Granollers

Josep Maria Catot Rueda és secretari de política municipal i LGTIB+ d’ERC Granollers

Edicions locals