I segueix el 'bla, bla, bla…' a Granollers

Historiador, professor i exregidor de la Crida per Granollers-CUP

El ple de l’Ajuntament de Granollers va aprovar a l’octubre el pla parcial urbanístic del sector 125, una nova zona industrial de 54 hectàrees que se situarà a la zona coneguda com Els Xops, entre l’actual polígon del Coll de la Manya i el Circuit de Catalunya, al límit amb els termes de Lliçà de Vall i Parets.

Aquest projecte es suma als que s’estan desenvolupant a la serra de Ponent i als que estan englobats sota el projecte de PDU del Circuit, projecte que està pendent de resolució del contenciós administratiu que la nostra organització va interposar el gener de 2017.

Aquest projecte es contradiu amb el procés d’emergència climàtica que estem patint. Malgrat l’Ajuntament de Granollers la va declarar el 30 de juliol de 2019 i, el govern espanyol, el 23 de gener de 2020 i el govern de la Generalitat el 14 de maig de 2019 no trobem polítiques valentes que afrontin aquest gran repte que precisament aquests dies s’està discutint a la COP 26 de Glasgow on el secretari general de Nacions Unides clamava contra la inactivitat dels governs, tot dient: "prou de fer servir la natura com un vàter". Malgrat això, i els titulars que fa l’Ajuntament de Granollers, posar més ciment en espais agraris suposa un retrocés local greu en la lluita contra l’emergència climatica.

El projecte ha reobert el vell debat de l'equilibri entre sòl agrícola i industrial i els usos i ocupació que genera aquest atès que cada cop l’activitat logística omple els polígons, generant pocs llocs de treball i a més molt lluny de zones properes al consum.

En el període 2015-2019 el nostre grup municipal ja va posar de manifest que calia un estudi respecte els usos que s’estaven donant als polígons i les naus buides que podrien generar nova activitat sense posar mes ciment al nostre territori (es calcula que hi ha 45 Ha de sòl industrial buit) mentre s’abandona sòl agrícola en un moment que es parla de la necessitat que té la humanitat per incrementar la producció cerealística.

Com deiem el 2017, "caldria prèviament un treball sobre la reindustrialització del territori i un estudi per conèixer el nombre de naus buides, de metres quadrats de sòl que ocupen aquestes naus i de metres quadrats de sòl industrial programat que resta per urbanitzar". I mentre, hem pogut aturar el nou camp de futbol que es volia fer a Palou i estem esperant la sentència del recurs administratiu que vam fer contra el PDU del Circuit.

Mentre l’Ajuntament de Granollers fa cas omís a la lluita contra el canvi climàtic amb el suport de la majoria de grups municipals. Com diu Greta Thunberg, estem cansades del "bla, bla, bla" tot esperant polítiques realistes per aturar l’escalfament global. Per quan, senyor Mayoral?

Edicions locals