Una generació gratuïta a qualsevol preu

Mestra Especialista en Educació Infantil

Últimament he seguit amb molta atenció les declaracions d’intencions del govern sobre la gratuïtat de l’escolarització de 0 a 3 anys. Vivim en una societat que no es pregunta a quin preu ens surt tot el que és de franc.

El més greu és que tenim sobre la taula una modificació de la Llei d’Educació que afecta nens i nenes en una etapa tan singular com és el primer cicle de l’Educació Infantil. Sembla que només importi que els nostres petits omplin cadires buides a les escoles. Només són una estadística. Només números.

Soc mestra especialista en Educació Infantil des de fa més de 20 anys. I la bona notícia és que per fi s’han adonat que l’etapa 0-3 existeix! La dolenta és que
qui pren les decisions sobre com cal tractar i acompanyar aquesta etapa no ha estat mai en primera línia i, pel que dedueixo, no és capaç d’entendre que aquests infants no poden ser un reclam per guanyar vots.

Es parla de gratuïtat sense explicar les conseqüències emocionals que suposa per a un infant d’entre 1 i 2 anys viure la seva primera experiència social en un
ambient que no respon a les seves necessitats, amb uns professionals que ni tan sols no han escollit lliurement acompanyar-lo.

Permetrem que el nostre país sigui l’únic d’Europa que no separa degudament l’etapa 0-3 (i fins i tot, la 0-6) de la resta d’etapes educatives? Quina és la
mirada que estem dedicant als infants? Quin preu en pagaran? No ens enganyem, per a ells no és gratis.

Estem jugant amb la seva innocència, amb la seva mirada transparent, que només demana una mica de respecte; amb els seus espais de creació lliure, amb la necessitat de relacionar-se entre ells per primera vegada en racons d’escoles bressol que garanteixen la seva intimitat i el seu desenvolupament natural.

En definitiva, estem jugant a trasbalsar la seva infància a qualsevol preu.

 

Directora de l'Escola Bressol La Cabana i de l'EB El Petit Príncep de Granollers

Edicions locals