La gestió de l’aigua a Granollers

Portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Granollers

La gestió de l’aigua és una qüestió d’interès mundial, sobretot després que l’ONU declarés l’any 2010 l’aigua un bé comú. Aquesta declaració posa en dubte qui ha de gestionar-la, perquè a vegades l’aigua és un bé escàs, com passa al nostre territori. Aquest interès mundial també ha tingut ressò a prop nostre, com per exemple amb el procés de municipalització ja acabat de Terrassa, els que estan actualment en marxa a Girona o Sant Cugat, i el que es materialitzarà en un futur a Barcelona. El debat gira entorn de si la gestió ha de concedir-se a una empresa privada, normalment una multinacional, o que sigui feta de forma directa per l’administració pública. Aquest dilema ha arribat a Granollers, ja que la concessió a Sorea acaba aquest 2021, després de 50 anys. I a ERC ens preocupa molt qui i com ho ha decidit, així com quina ha estat la decisió.

Aquest darrer any, veient la poca voluntat per part del govern del PSC de Granollers per resoldre el dubte, es va fundar la Plataforma per l’Aigua, formada per entitats, associacions i partits, de la qual ERC hi participa. Aquesta Plataforma té com a objectiu apropar a la ciutadania en el procés de decisió i es posiciona obertament a favor de la gestió pública de l’aigua. És per això que el mes d’abril va instar al govern del PSC a fer una consulta que requeria 2.600 firmes de suport. La resposta administrativa fou que el Reglament de Participació, aprovat el 2019, xocava amb la llei de consultes populars, vigent des del 2014 i declarada parcialment inconstitucional el 2015 (sic), i, per tant, no es podia fer. La resposta política del PSC va ser fer una comissió d’estudi incloent un sol representant veïnal –d’entre tota la ciutadania de Granollers!–, que no forma part de la Plataforma, i convidar a explorar la via referendària, un tràmit que implica recollir moltes més firmes (6.742 signatures en menys de 3 mesos) i l’aprovació posterior del Ple, de la Generalitat i el Consell de Ministres. Una gimcana burocràtica que té per únic objectiu allunyar la ciutadania del debat i la presa de decisions.

El resultat de l’informe inicial va ser mantenir la gestió de l’aigua concedida a una empresa privada per 25 anys més i sembla que aquest serà el posicionament final de l’equip de govern. Des d’ERC pensem que l’aigua ha de ser gestionada de forma pública, que s’adeqüi al context social i territorial de Granollers, lligant-la també a l’àmbit supramunicipal, per tal de poder compartir aquest servei amb altres municipis. Perquè sigui de debò un servei públic allunyat dels interessos mercantilistes.

Però el govern del PSC ha fet una aposta política clara, no obrint la comissió d’estudi a la Plataforma per l’Aigua ni a l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública, i tampoc no deixant consultar a la població. El seu model de gestió municipal és seguir igual, no mullar-se, no implicar-se en grans reptes, i trobar només solucions fàcils o de pedaços, allunyant així constantment Granollers de les grans demandes socials. Amb el PSC al govern de la ciutat, Granollers no serà mai una ciutat referent en l’àmbit de la participació o implicació ciutadana.

A la ciutadania només ens queda ser actius. Per això, des d’ERC convoquem les granollerines i granollerins a seguir recollint firmes per poder decidir sobre la gestió de l’aigua. Queda poc més d’una setmana (el termini, almenys sense pròrroga, acaba el 9 de desembre) per seguir amb la gimcana burocràtica i aconseguir el referèndum.

Edicions locals