A Granollers hi falta verd

Portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Granollers

Aquesta és una opinió (o obvietat) compartida per tothom, contrastada fins i tot pel mateix Pla Verd de la Ciutat, que diu que més de la meitat d’espais verds es troben a la llera del Congost o a les serres de Llevant i Ponent, lluny del centre i dels barris de la ciutat que tenen pocs espais verds, la gran majoria decoratius i petits.

La planificació urbanística del govern del PSC els últims 40 anys no ha tingut en compte crear espais verds a la ciutat per tal de fer-la més amable i saludable. Tot el contrari: tenim una ciutat amb molts espais durs i grisos, amb massa fum, soroll i contaminació. Tot això afecta negativament la salut i la qualitat de vida dels granollerins i granollerines, ja que molts estudis apunten que cada arbre plantat es pot associar a una reducció significativa de la mortalitat.

A tot això cal sumar-hi l’emergència climàtica, que ha precipitat el debat sobre la necessitat d’un canvi de model a les ciutats per afrontar els grans reptes de present i futur en matèria de sostenibilitat, mobilitat i transició energètica.

Malgrat que el govern del PSC parla últimament de transformar la ciutat, és evident que aquells qui fa més de tres dècades que governen no faran ara grans millores al paisatge de la ciutat. Per això insistim en la necessitat d’un canvi, i no d’un recanvi. Han tingut molt de temps i oportunitats per impulsar una ciutat més verda i amable, però no ho han fet. Els canvis que Granollers necessita, requereixen valentia política i noves maneres de fer.

La solució a tot això és de sentit comú: cal un nou Granollers per la transició ecològica. I Aquesta nova ciutat ha d’impulsar un gran eix verd que uneixi de forma contínua els parcs de la llera del riu amb els de la conurbació i l’entorn de Granollers: Del Falgar de les Franqueses a Montmeló. Cal també fer del Parc Torras Villà un gran parc central, replantejant per complet la plaça Barangé i relocalitzant l’estació d’autobusos, a l’espera del cobriment de la via. Generant un autèntic pulmó verd que uneixi el centre de la ciutat amb la Font Verda.

Un nou Granollers que també aixequi les rajoles i ompli la ciutat de verd, amb cobertures de vegetació, plantant més arbres per expulsar la grisor i creant nous espais verds que, alhora, serveixin també de refugis climàtics en èpoques de calor extrema. I també cal repensar de dalt a baix la mobilitat de Granollers: cal un canvi profund, impulsant una autèntica anella ciclable i un transport públic sostenible que redueixi l’ús del cotxe dins de la ciutat. Menys asfalt, fum i soroll, per a fer una ciutat millor.

Hem d’anar més enllà de paraules boniques i promeses buides de contingut. Un nou Granollers per la transició ecològica és imprescindible per avançar cap a una ciutat més agradable i, sobretot, saludable, preparada pels reptes de futur. Ho hem de tenir clar: el verd ha de ser una prioritat perquè pot salvar les nostres vides.

Edicions locals